Рiвненська Єпархiя Українська Православна Церква
Наша кнопка
Хочеш допомогти сайту? постав нашу кнопку Свято-Михайлiвський храм села Зоря
Нашi партнери

130811mВ сьому неділю по П’ятидесятниці читається Євангліє від Матфея (9: 27-35) — про зцілення двох сліпих та німого біснуватого.

Коли Господь йшов по околицях Капернаума, за ним слідували  двоє сліпих і взивали: «Помилуй ны, Сыне Давидов!»

Поки сліпі слідували за Христом і кричали, Він не обертався і не відповідав їм. Для чого? По-перше — для того, щоб ще більше зміцнити в них спрагу Бога і віру в Нього; по-друге — щоб багато хто з народу почувши їх крик, самі задумалися над своїм серцем і своєю вірою; а по-третє —  щоб, уникаючи слави людської показати Свою лагідність і смиренність: бо страждальців цих Він зцілить не на дорозі, перед натовпом народу, а в будинку, у присутності кількох свідків.original-2577122881

Коли ж Ісус ввійшов в будинок, сліпці проявили наполегливість і ввійшли слідом за ним, знову благаючи про зцілення. Тоді Господь, бачачи їх віру і бажаючи показати цю віру народу, запитав їх: «Веруета ли, яко могу сие сотворити?» Вони відповідають  йому: «Ей, Господи!» (Мт 9, 28)  Настільки велика була віра цих сліпців, що вони невтомно слідували за Христом, незважаючи на те, що Він не обертався до них і не відповідав на їхні відчайдушні крики. Настільки велика була їхня віра, що вони супроводжували Ісуса до самого будинку, в який Він прямував. І хоча цей був будинок чужий для сліпців і незнайомий, вони осмілилися увійти за Христом. Вони відчували: тепер прийшов час їх зцілення — тепер або ніколи! Сліпці знали, що в усьому світі не існує живої Людини, крім Христа, Який може повернути їм зір.

Щоб показати народу що по вірі  все можливо, Ісус торкнувся їхніх очей і сказав: «По вере вашей да будет вам» — і сліпці прозріли. Повчальна щира віра цих двох сліпих, їх невтомне, невідступне, старанне прохання про зцілення і помилування.

«И отверзостася очи има: и запрети има Иисус, глаголя: блюдита, да никтоже увесть. Она же изшедша прослависта его по всей земли той.» (Мф 9, 30–31).Чому Ісус заборонив їм розголошувати це диво? По-перше, тому що Він не шукає ніякої слави і хвали від людей. По-друге, щоб показати: те, що Він робить для людей, Він робить з співчуття та любові до них, як би зробив батько для  дітей своїх. По-третє, щоб цим преподати урок людям , що всяку справу благу потрібно робити на славу Божу, а не з марнославства; «Нехай ліва рука твоя не знає, щo робить права» (Мт 6, 3). А по-четверте, Господь знає — і хотів би, щоб це пізнали і люди — добро не може бути скрите. Бо сліпі волею-неволею не могли не розголосити про Ісуса по всій тій країні. Якщо язик їх і мовчав, їхні очі говорили. Якщо вони навіть і хотіли промовчати, сила Божа все таємне робить явним.

«iszelenie2Тема же исходящема, се, приведоша к нему человека нема беснуема. И изгнану бесу, проглагола немый. « (Мф 9, 32–33). Тільки пішли зцілені сліпі, як знову до Господа йдуть за допомогою. Німий біснуватий! Ні розуму, щоб породити слово, ні мови, щоб його вимовити. Господь не питає його про віру, бо як біснуватий може вірувати? І як може німий сповідати віру? Але Господь бачить віру тих, котрі привели його. Сказано, що спочатку Господь вигнав біса, і тільки після того німий заговорив. І це чудо показує, що Господь завжди відразу проникає в глибину, в самий корінь зла. У німому був злий дух, він-то і пов’язав людині мову. Необхідно було вигнати злого духа, і всі його узи і пута, якими він пов’язував хворого, зникли б самі собою. Тому Господь спочатку виганяє біса, а потім дає людині дар розмовляти.

Як знесилені змарнілі подорожні в пустелі поспішають до єдиного знайденого джерела води, так і люди, які потребують здоров’я , мудрості, сили, доброти, поспішають до Господа Ісуса Христа, до єдиного Джерела всіх цих благ. А Джерело це — невичерпне, і ніхто, прийшовши до Нього, не відходить не напившись.

«И дивишася народи, глаголюще, яко николиже явися тако во Фарисее же глаголаху: о князи бесовстем изгонит бесы.» (Мф 9, 33–34). Народ з простим серцем називає Христа Сином Давидовим і Господом, а книжники і фарисеї — посланником диявола. І сліпі прозріли й побачили, і глухі стали чути і почули, і біснуваті зцілилися і визнали , і німі заговорили і сповідали, а мудреці світу цього, з розумом — обтяженим земною мудрістю, і серцем — скам’янілим від марнославства, не змогли ні побачити Сина Божого, ні почути, ні пізнати, ні сповідати Його.

«Премудрость бо мира сего, буиство у Бога есть.»(1 Кор 3, 19).

Часто люди бувають схожими на цих двох євангельських сліпців. Тільки сліпотою не фізичною, а духовною. Фізичними очима можна споглядати та милуватись красою навкруги  в той же час духовними очима не вбачити добра, правди, світла Христового, своєї гріховністі. В наслідок цього в серцях породжується зло, егоїзм, заздрість, ненависть. Та попри це  в кожній людині живе образ та подоба Божа, і тільки силою і благодаттю Божою цей образ може бути оновлений, духовні очі можуть відкритися. Головне прагнути, непрестанно просити у Господа  і вірити як сліпці. І коли в нас Господь запитає: «Чи вірите, що Я можу це зробити?», —  наша відповідь буде: «Так, Господи, Віруємо!!!»

Підготувала: Олена Кузнецова

Добавить комментарий

Православний календар