Рiвненська Єпархiя Українська Православна Церква
Наша кнопка
Хочеш допомогти сайту? постав нашу кнопку Свято-Михайлiвський храм села Зоря
Нашi партнери
272_2
«Юначе, кажу тобі: встань!»
І мертвий встав, і почав говорити.
І його Він віддав його матері.»
(Лк. 7; 14 – 15)
 Євангеліє вісімнадцятої неділі по П’ятидесятниці розповідає нам про те, як Ісус Христос, проповідуючи, проходив біля міста Наїн і зустрів похоронну процесію. Юнак що помер, був єдиним сином у вдови.
   Жінка ридала за своїм сином, Ісус Христос змилосердився над вдовою і повелів пеклу повернути душу у тіло і юнак воскрес для дальнішого життя  на землі.
Господь Бог, як люблячий Батько, зауважує та застерігає людину: «Не їж овоча з забороненого дерева,» тобто все те, що немає в Бозі, воно чуже Богові, і коли ти, людино, приймеш це в свою природу духовну, ти стаєш чужою для Бога. Отже, Адам повинен був дослідити що є те, що може йому завдати такого великого ущербу, позбавити його джерела життя, позбавити його спілкування з своїм Творцем. Але Адам не виконав застереження Господнього і спожив плід з забороненого дерева. І тоді взяв на себе і на весь рід людський — смерть. Адам стягнув на себе тяжкий засуд смерті, про що ап. Павло каже: «Відплата за гріх — смерть». (Рим. 6; 23)
  Юнак з сьогоднішнього Єванглія помер  молодим, проживши короткий час тут на землі, а пекло вже «пожерло» його. Мати-вдова ридала, як часто плаче за людиною Матір Свята Православна  Церква, яка прийняла людину в таїнстві Хрещення, Миропомазання в свої люблячі обійми коли людина була ще немічною, безсилою, безпорадною і  готова піклуватись про людину аж до самої смерті. Та на жаль люди часто нехтують турботою Матері- Церкви, будучи духовно мертвими.  До таких говорить святе письмо: «Прокинься, сплячий, і встань із мертвих, і Христос освітить тебе!» (Єфес. 5; 14)
 
  Господь призиває людську душу до воскресіння від духовної смерті, подібно як колись взивав до померлого юнака. Цим чудом Ісус Христос показує нам, що Він має владу змінити закони природи, має владу оживляти і оновлювати. Спаситель на прикладі воскресіння наїнського юнака вказує нам на Своє велике бажання звільнити нас від смерті  духовноїі привести до життя вічного. 
 Це Чудо воскресіння  повинно ще більше скріплювати нашу віру у майбутнє воскресіння. Ісус Христос про це чітко сказав у святому Євангелії: «Істинно кажу вам: Хто слухає слово Моє, і вірує в Того, Хто послав мене, має життя вічне і на суд не приходить, бо від смерті перейшов у життя. Істинно кажу вам: приходить час, бо вже й тепер, коли померлі почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть. А як Отець має життя в собі, так і Синові дав, щоб мав життя в собі, і дав йому владу суд творити бо він — Син Людський. Не дивуйтеся тому, бо надходить час, коли всі, що в гробах, почують голос Сина Божого і вийдуть ті, що чинили добро, на воскресіння життя, а ті, що чинили зло на воскресіння суду. (Ін. 5; 24-29)

Підготував: Дмитро Брюхацький

 

 

Добавить комментарий

Православний календар