Рiвненська Єпархiя Українська Православна Церква
Наша кнопка
Хочеш допомогти сайту? постав нашу кнопку Свято-Михайлiвський храм села Зоря
Нашi партнери

У списку таїнств на першому місці стоїть таїнство Хрещення, без якого жодна людина не може стати членом Церкви Христової. За словами Ісуса Христа, Хрещення є для людей дверима у Царство Його Церкви: «Якщо хто не народиться водою і духом, не може увійти в Царство Боже» (Ін. З, 5). Встановлення цього благодатного таїнства відбулося після Воскресіння Христового. З`явившись Своїм учням, Господь сказав їм, що Він прийняв від Отця усю владу на небі й на землі: «Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх додержувати всього, що Я заповів вам; і ось Я з вами по всі дні до кінця віку» (Мф. 28, 19-20). І додав:«Хто увірує і охреститься, буде спасений; а хто не увірує, буде осуджений» (Мк. 16, 16).
Після прийняття Хрещення, як другого духовного народження, людина стає членом Церкви і має здатність приймати всю повноту благодаті, яка подається їй Богом. Хрещення «водою і духом» повністю змінює і очищує людину – вона вмирає для життя старого і народжується для нового святого життя у тілі Христовому (1 Кор. 12, 13), тобто у Церкві Христовій. Таїнство Хрещення звершується один раз у житті законним священиком.
Хрещені батьки (восприємники)
Хрещеними батьками можуть бути тільки православні віряни – люди, здатні усвідомлювати свою віру. Власне, хлопчику потрібний тільки хрещений батько, а дівчинці – тільки хрещена мати. Але, за давньою традицією, запрошують і одного, й другого. Батьки не можуть бути хрещеними своєї дитини, чоловік і дружина хрещеними одного младенця теж.
Після того як хрещені батьки перед Господом визнали і сповідували віру за младенця вони тим самим узяли на себе зобов’язання виховувати його у вірі православній. Немовля, яке приймає таїнство, не може логічно зрозуміти того, що відбувається з ним, хоч його душа вже здатна сприйняти благодать Святого Духа. «Я вірю, – пише преподобний Симеон Новий Богослов, – що охрещені младенці освячуються і зберігаються під покровом Всесвятого Духа і що вони – вівці духовної отари Христової і вибрані агнці (ягнята), бо закарбовані знаменням животворчого Хреста і зовсім звільнені від тиранії диявола». Проте младенцям благодать Божа подається ніби як запорука їхньої майбутньої віри, як зерно, яке кидають у землю; а для того, щоб із зерна виросло дерево і дало плоди, потрібні зусилля і хрещених батьків, і самого охрещеного у міру його зростання.
Хрещені батьки повинні завжди, до кінця своїх днів, молитися за похресників, навчати їх віри і благочестя, прилучати до таїнств церковних.
Як і до кожного церковного таїнства, найкращою підготовкою має бути піст і молитва. За церковними правилами майбутні хрещені батьки повинні заздалегідь, перед хрещенням дитини, відвідати храм, щоб прийняти таїнства Сповіді і Причастя, а також повинні мати на собі хрестики.
Не можуть бути восприємниками (хресними) наступні особи.
1.Монахи і монахині.
2.Батьки для власних дітей.
3.Особи, які перебувають між собою в шлюбі, за традицією Православної Церкви, не можуть хрестити одне немовля, але при цьому подружжю дозволяється бути хресними різних дітей одних і тих же батьків, тобто різночасно.
4.Невіруючі.
5.Нехрещені.
6.Малолітні.
7.Психічно ненормальні (душевнохворі) люди.
8.Особи, які прийшли в храм в нетверезому вигляді.
Хресні повинні бути хрещеними, повинні знати основи православної віри і свідомо уявляти, яку відповідальність перед Господом приймають на себе. Від хресних батьків вимагається знання основних істин православної віри, а також необхідний мінімум молитов.

Основні необхідні молитви
(Напам’ять)

Царю Небесный, Утешителю, Душе истинны, Иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

Богородице Дево, радуйся, Благодатная Марие, Господь с Тобою; благословенна Ты в женах и благословен плод чрева Твоего,яко Спаса родила еси душ наших.

Верую во единаго Бога Отца, Вседержителя, Творца небу и земли, видимым же всем и невидимым.И во единаго Господа Иисуса Христа, Сына Божия, Единародного, Иже от Отца рожденнаго прежде всех век; Света от света, Бога истинна от Бога истинна, рождена, несотворенна, единосущна Отцу, Имже вся быша. Нас ради человек и нашего ради спасения сшедшаго с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы и вочеловечшася. Распятаго же за ны при Понтийстем Пилате, и страдавша, и погребенна. И воскресшаго в третий день по Писанием. И восшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца. И паки грядущаго со славою судити живым и мертвым, Егоже Царствию не будет конца. И в Духа Святаго, Господа, Животворящаго, Иже от Отца исходящаго, Иже со Отцем и Сыном споклоняема и сславима, глаголавшаго пророки. Во едину Святую, Соборную и Апостольскую Церковь. Исповедую едино крещение во оставление грехов. Чаю воскресения мертвых. И жизни будущаго века. Аминь.

Не потрібно лякатися тим, хто має намір стати восприємником, але не в повній мірі відповідає тим вимогам, про які сказано вище. Ніколи не пізно зайнятися духовною самоосвітою, особливо якщо це робиться не тільки для себе, а й заради іншої людини. В даний час є безліч видань, які в доступній формі викладають основи Православ’я. У разі виникнення незрозумілих питань потрібно звертатися за порадою до священика.
Якщо ви серйозна людина, то і до цієї події підійдете серйозно. Купіть книжку по темі і постарайтеся зрозуміти, що відбувається в момент хрещення. Ще напередодні постарайтеся налаштуватися духовно. Почитайте молитви, Євангеліє. Хрещеним обов’язково потрібно сходити в церкву, пройти співбесіду, по сповідатися і причаститися. На хресних обов’язково повинні бути одягнені натільні хрести.
По дорозі в храм в день Хрещення пам’ятайте, куди ви йдете, уникайте марнослів’я, жартів, а тим більше брутальних слів чи куріння. Можливо, в церкві вам доведеться почекати, проявіть християнське терпіння.

Для Таїнства Хрещення необхідно мати:
1. Хрестик. (можна придбати у храмі).
2. Крижма
3. Хліб.
4. Рушник.
Хрещення – це серйозне дійство, а не веселий ярмарок чудес, тому, якщо у Вас є побажання відобразити цей урочистий момент на фотографіях або відеозйомці, варто попередньо запитати дозволу у священика.
Дитину потрібно одягнути таким чином, щоб була можливість роздягнути. Мати з собою запасний одяг, рушник.
Кожне Хрещення у нашому храмі відбувається індивідуально у зручний для віруючих час за попередньою домовленістю зі священиком.
Необхідно прийти завчасно до початку Хрещення (на 10 хвилин).

 

Православний календар